Page Nav

HIDE

Τελευταια νεα:

latest

Αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ για τις περικοπές από το 2012

Λίγες ημέρες μετά την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ, για καταβολή αναδρομικών σε κατηγορίες δημόσιων λειτουργών που αμείβονται με ει...

Αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ για τις περικοπές από το 2012

Λίγες ημέρες μετά την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ, για καταβολή αναδρομικών σε κατηγορίες δημόσιων λειτουργών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα (Δευτέρα) σε σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό, να συμπεριληφθούν και οι γιατροί του ΕΣΥ στη γενικότερη ρύθμιση για αναδρομική χορήγηση αμοιβών τους που είχαν περικοπεί από το 2012. 

Η παραπάνω απόφαση -τονίζει το υπουργείου Υγείας- δεν έρχεται ως αποτέλεσμα σχετικής νομικής υποχρέωσης από πλευράς της Ελληνικής Πολιτείας, με βάση την οποία θα πρέπει να καταβάλει αναδρομικές αμοιβές στους γιατρούς του ΕΣΥ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις των αποδοχών των γιατρών -διευθυντών, αλλά και όλων των γιατρών- νοσοκομείων του ΕΣΥ, που πραγματοποιήθηκαν αναδρομικά από 1η Αυγούστου 2012, σε εφαρμογή της μνημονιακής νομοθεσίας. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση των ανώτατων δικαστών, αναδρομικά θα λάμβαναν όσοι γιατροί είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ οι αποδοχές των υπόλοιπων γιατρών του ΕΣΥ θα αναπροσαρμοζόντουσαν στα επίπεδα του 2012, από το χρονικό σημείο εκείνο (Φεβρουάριος του 2018) και μετά. Σήμερα, λοιπόν, η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβουν αναδρομικές αμοιβές όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ, ανεξαρτήτως εάν είχαν προσφύγει ή όχι στη Δικαιοσύνη.

Η κυβέρνηση, λοιπόν -όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωσή του υπουργείου Υγείας- αναγνωρίζοντας τη διαχρονική προσφορά των γιατρών του ΕΣΥ στην προάσπιση της δημόσιας περίθαλψης και στην αξιόπιστη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας, «δηλώνει την πολιτική της βούληση να αποκαταστήσει άμεσα ένα μέρος από τις μεγάλες απώλειες εισοδημάτων που υπέστησαν τα πρώτα μνημονιακά χρόνια».

Στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.